Vizesblokk: Ha vízre "lépsz" !

2015. január 13., kedd

Ha vízre "lépsz" !

Mint tudjátok már évek óta megrendezzük szokásos tájékozódási versenyünket a Tisza-tavon. Aki nem ismerné, hogy, hogy zajlik egy ilyen túra a tóra, mert még nem jött el velünk, annak röviden leírom mire számíthat, ha az ideit úgy dönt nem hagyja ki!

Nos először is amit tenned kell, hogy te és 3 jó barátod, munkatársad, osztálytársad, haverod stb.. elhatározzátok, hogy idén nyáron egy kenuban eveztek a Tisza-Tavi Kalandtúrán. 

Ezt követően neveztek, és csapatnévvel látjátok el magatokat, melyhez csapatzászlót, pólót és akár indulót is gyárthattok. 

Majd mind lélekben mind fizikailag felkészültök (tehát megkétszerezitek a baráti sörözéseket, mert a kenuban sokáig tűrni kell majd egymás jelenlétét) a túrára!

A helyszínre érkezve regisztráltok, megkapjátok az úti okmányokat, csapatfotót készítetek és megadott időben mindenki vízre száll!

Meghatározott pontokat kell elérnetek, nem meghatározott sorrendben, viszont a pontok nyitva tartással rendelkeznek (szerencsére a túra szombatonként szokott lenni, így nem kell aggódni a kötelező zárva tartás miatt). Minden egyes ponton érdekes feladatok várnak rátok, amik során pontokat gyűjthettek, ami beleszámít a végső eredménybe, így alakul ki a sorrend. 

Bár nem a gyorsaság számít, az időnek is fontos szerepe van a túra folyamán, mert akik a szintidőn túl érkeznek be a célba sajnos a túlélés részét elbukják a feladatnak, persze az élménnyel ők is gazdagabbak lesznek. 

Este a vacsora mellett élményeitek megosztásával, majd vacsi után az eredmény kihirdetésével folytatódik a remekbe szabott rendezvény!

No de lássuk mi az ami feltétlen szükséges lehet, akár erre, akár egy másik vízi túránkra a tavasz-nyár -ősz folyamán!


Ruházat:



Feltétlenül fontos az időjárásnak megfelelő ruházat, de mivel nyílt vízen, akár mikor elkaphat bennünket az eső, esőkabát mindig legyen nálunk.

Fontos, hogy nyáron is lehetőleg legyen rajtunk egy póló a leégés közvetlen elkerülése érdekében. Ezen felül nyáron fontos a sapka, napszemüveg, naptej. Tavasszal és ősszel rendszerint a naptej még nem a fontos kategóriába esik, ilyenkor a változó időjárás miatt legyen nálunk hosszú nadrág, cipő, pulóver.

Rovarriasztó:



Ami mindhárom évszakban igen fontos, ha magunkkal viszünk a szúnyogriasztó, sajnos hazai vizeink rengeteg moszkitóval van ellátva, így érdemes ezt a terméket beszerezni!!!

Kényelem:


Ha hosszabb túrára készülünk mindenképp legyen nálunk egy kispárna vagy valami puha szivacs, polifoam darab amit a fenekünk alá tudunk rakni.

Biztonság:

Ami jó ha van nálunk, csapatonként egy darab nagyobb vízhatlan zárható, lebegő zsák, vagy kis hordó, ebben élelmiszer, telefonok, papírok, fényképezők foglalhatnak helyet, amit nem szeretnénk, hogy elázzon!

Fontos, bár ezt a túráink során biztosítjuk, hogy mindenkinél legyen mentőmellény! Nem kötelező a használata, de mivel bármikor kerekedhet vihar, legyen nálunk, mert szükség esetén nagyon jó társ tud lenni!

Folyadék:

Amit külön ki kell hangsúlyozni, főleg nyáron legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg alkohol mentes, mert az alkoholos italok kiszáradást okozhatnak.

Egyebek:

Mivel általában a folyók, tavak igen gazdag élővilággal rendelkeznek, így, ha van lehetőségünk, vigyünk magunkkal távcsövet, fényképezőgépet, videó kamerát. 

Környezetvédelem:

Ha tenni akarunk a környezetünkért, és a mi túráinkon ezt mindenképp szükségesnek látjuk, vihetünk magunkkal szemeteszsákot, ebbe a saját és a parton folyón tavon úszó elhagyott szemetet is összeszedhetjük, és az arra kijelölt kukákban helyezhetjük el.

Fontos megjegyezni, bár nem a felszerelés alapvető kelléke, de a természet szeretetünket se hagyjuk otthon, és bármennyire is szépek a növények és az állatok, ne csonkítsuk, ne bántsuk, ne zavarjuk meg őket annál jobban, mint amennyire az ottlétünkkel muszáj. Hamarosan egy kis természetvédelmi oktató bejegyzést is közreadunk, melyben a Tisza-tó és környéki védett állatok és növényekről fogunk beszámolni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése