Vizesblokk: A fotósok álma

2015. január 17., szombat

A fotósok álma

Pár szóban a tóról


A Tisza-tó egy mesterségesen létrehozott, mégis olyan érzést keltő tó, mintha mindig is ott lett volna, mivel teljesen beleillik a környezetébe, az ökoszisztémája annyira dús, akár a többi természetes állóvizünknek, ha nem dúsabb.  1973-tól a 1990-es évekig tartott a feltöltése a tórendszernek, azóta meghatározott értékek között tartják évszaktól függően a zsilipkapukkal. A duzzasztást a kiskörei vízerőmű megépítésével oldották meg, ahol elektromos áramot is termelnek ezáltal. A tavak 127 négyzetkilométer vízfelülettel rendelkeznek, átlagos vízmélysége 1,3 m a legmélyebb pontján viszont eléri a 17 m mélységet is. Három nagyobb öbölrészre oszthatjuk, de több sziget is található a tavon. Köztük az egyik pont Tiszafürednél, melyen egy kalandpark is helyet foglal.

Hogy miért neveztem a cikk címében a fotósok álmának?



Rendkívül gazdag élővilága a természetfotósoknak ad lehetőséget, hogy kiéljék szenvedélyüket, a part adta lehetőség, az érintetlennek tűnő társulások pedig akár portfólió fotózáshoz is tökéletes hátteret nyújtanak. De nem kell letörniük azoknak se, akik az architektúrális fotózásért vannak oda, hisz mind korabeli, mind neo építészeti stílusú házakat, intézményeket megtalálhatunk a tó környékén.

Ezen cikkemben elsősorban a természetfotósok illetve a turisták kerülnek előtérbe, mivel a tájegység élővilágába szeretnék betekintést nyújtani az érdeklődőknek. Illetve felhívni a figyelmet, hogy milyen következményekkel járhat egy gyenge pillanatunkban begyűjtött "ereklye".

Én magam azt a hitvallást tartom, miszerint csodálni és fotózni minden mennyiségben lehet a flórát és a faunát, viszont nem véletlen ott érzi jól magát az adott élőlény ahol, így leszakítani elszakítani a környezetétől nem javaslom senkinek. Az a növény vagy kisállat, amit úgy gondoljuk magunkhoz kéne venni, pont azért tetszett meg nekünk, mert abban a környezetben adja ki teljes valóját, szépségét.

Ennek tudatában lentebb megpróbálom összegyűjteni a vidék védett állatait illetve növényeit, persze a teljesség igénye nélkül, így, ha valami kimarad, nem azt jelenti, hogy azt bárki kedvére gyűjtheti.

A Tisza-tó növényvilága



Két területet kell megkülönböztetnünk, a szárazföldi illetve a vízi növényeket. A mohákkal zúzmókkal, bár gyönyörű fotókat lehet készíteni róluk, nem kívánok foglalkozni, mert ritka az a turista, akit elsősorban ezek a növényfajok babonáznak meg. 
Közvetlenül a vízen találkozhatunk igen nagy számban, szinte telepesen előforduló Édes sulyommal (Trapa natans), melynek eszmei értéke 5000 Ft-ra tették. Szerencsére a tavon igen nagy számban előfordul, így biztos, hogy utunk során találkozunk vele, néhol meg is nehezítheti a tovább haladásunkat. Másik nagy számban előforduló vízfelszíni növény a Rucaöröm (Salvinia natans) melynek eszmei értéke ugyancsak 5000 Ft.

Következő növényünk a sárga virágú Tündérfátyol (Nymphoides peltata) eszmei értéke ugyancsak 5000 Ft. Másik pompás virágzattal rendelkező vízinövényünk a Tavirózsa vagy Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) nagy telepekben nő a tavon, virágai kinyílásakor igen szép kompozíciót alkotnak egy fotós számára, eszmei értéke ennek is 5000Ft. 

Ezen kívül persze számos hínárféle, nád, gyékény illetve sásféle található a tavon, de egy vízi túra során erre a pár vízfelszíni növényre kell különösen ügyelnünk.

Parti társulásokat egyértelműen vízparti növények adják, a különböző nyár és fűz fajok, víztűrő erdőtársulásokat alkotnak. 

Lágy szárú növények közül érdemes kiemelni a szórványosan előforduló Agár kosbor (Anacamptis morio), melynek eszmei értéke 10 000Ft. Az ajakosok családjába tartozik, lila színű virága van.

Jellemző növények a felkúszó, Vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) és Süntök (Echinocystis lobata) is. 

Természetesen a felsorolt növényeken kívül rendkívül sok fűféle, gyalogakácos, bokros társulás felfedezhető az idelátogatónak, viszont cikkem során nincs mindegyik említésére hely.

A Tisza-tó állatvilága


Talán senki nem fog megvetni, ha itt is csak a gerincesekre térnék ki, és csak néhány különlegességet említenék meg.

Kezdjük itt is a vízben víz alatt lévő egyedekkel, a halakkal. Számos halfaj megtalálható, mind a Tiszában, mind a Tisza-tóban, a küsztől a lesőharcsáig, így térség horgász, halász szempontból is nagy érdeklődésnek örvend. Fotós szemmel kevésbé gyönyörködhetünk egyszerű turistaként, pedig csak nagy ritkán tárul szemünk elé a térség halállománya, de jártunkban keltünkben, elcsíphetünk egy-egy fárasztás alatt lévő példányt akár, keszegről, pontyról, süllőről, csukáról vagy harcsáról legyen szó. Persze a ragadozó halakat könnyebb csónakból a horgunkra invitálni, de a partról is lehet szerencsénk egy egy kapásra. 

Megannyi madárfaj közül már a Tisza-tavon is megtalálható a Bütykös hattyú (Cygnus olor) mely bár nem védett állat, mégis szépsége inkább a tavon, mint a tálban teljesedik ki. Sok költöző és állandó madárfaj él rövidebb hosszabb ideig a tó vonzáskörzetében. Köztük található a Szürke gém (Ardea cinerea) eszmei értéke 10 000 Ft, a Kis kócsag (Egretta garzetta) eszmei értéke 250 000Ft, a Nagy kócsag (Egretta alba) eszmei értéke 100 000Ft, a Bakcsó ( Nyctircorax nycticorax) eszmei értéke 100 000Ft,  a Fehér gólya (Ciconia ciconia) eszmei értéke 100 000Ft, a Törpegém ( Ixobrychus minutus) eszmei értéke 100 000Ft, az Üstökös gém ( Ardeola ralloides) eszmei értéke 250 000Ft, a Kanalas gém ( Platalea leucorodia) eszmei értéke 500 000Ft, illetve több más madár között a Jégmadár ( Alcedo atthis) is melynek eszmei értéke 50 000Ft. A felsoroltakon felül még számos ritka és kevésbé ritka madárfaj található meg a térségben köztük több kárókatona faj melyek egyik faja 500 000Ft eszmei értékkel bír, míg más fajai nem védettek. 

Persze a madarakon kívül emlősök is szép számmal képviseltetik magukat ezek közül említésre méltó talán a különlegesnek számító Vidra (Lutra lutra) 250 000Ft, illetve a Hód (Castor Fiber) eszmei értéke 50 000Ft. Fellelhető még számos rágcsáló és rovarevő faj, denevérfajok, illetve róka, és rőtvadak is megtalálhatók a környéken. 

A térségben mind vadászatra, mind pedig horgászatra van lehetőség, de bármelyik tevékenységet is űzzük tartsuk be a helyi korlátozásokat, rendeleteket, és figyeljünk oda a védett fajokra, illetve embertársainkra.

Ha pedig a természetjárás békés módját választjuk, és csak gyönyörködnénk a természetben mindig legyen nálunk fényképezőgép és távcső, hogy a számunkra érdekes dolgokat meg tudjuk figyelni, úgy, hogy az élőlényeket közben nem zavarjuk, illetve ha meg akarjuk örökíteni a pillanatot legyen azt mivel megtenni. 

Remélem sokan kedvet kapnak majd valamilyen formában a Tisza-tóra való látogatásra, ha így lenne és nem csak céltalanul szeretnél bolyongani, akkor keress meg minket bátran, Tiszaörvény-Tiszafüred kiindulópontokkal vízi- kerékpáros-, illetve akár gyalogos túrákat is leszervezünk.

Üdvözlettel a Vizesblokk csapata!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése